Hur purjosnutten blev perenn
En del grönsaker från butik kan man enkelt få att växa genom att ställa dem på ett fat med vatten eller plantera stumpen i kruka. Om det blir en cm kvar av moroten vid fästet kommer det snart nya fräscha blad som är ätliga. Fina att dekorera med, ha i salladen eller göra pesto på om man har riktigt många.
Här testar jag fänkål stor och liten, purjo och stjälkselleri. Var och en i ett eget litet minidrivhus i form av en plastpåse för att inte torka ut.
Ganska snart började alla växa och snabbast tog purjon fart, men jag hade många primörer av alla möjliga slag att ta hand om utomhus så det blev inte av att jag skördade. Annars hade jag lätt kunnat använda både flera decimeter nyutväxt purjo och blad av de andra. Roligast är att odla stumparna där man ser dem dagligen och kan följa hur de växer till exempel i köksfönstret och särskilt på vintern när det inte finns så mycket andra växter att pyssla om.
Grytan med stumparna stod gömd bakom en skärm i växthuset och plötsligt fanns där en baldersbrå där den stora fänkålen varit. Den lilla levererar fina dilliga blad och purjon har gått i blom på hög stängel. Purjon verkar mest spännande så jag nöjer mig med vetskapen om att experimentet fungerar även om jag kunde skött det bättre och väljer att följa purjon.
Blomman fick gå i frö och torka.
Nästa vår bredsådde jag fröna och planterade ut.
De fick bo på södersidan om sparris för att inte hamna i skugga. Båda gillar ungefär samma förutsättningar, mullrikt men väldränerat, lite högre pH och välgödslat. Här har jag dessutom täckt med ull som hållit ogräset borta hela sommaren och skyddat mot uttorkning. På hösten och vintern håller ullen rådjuren på avstånd. Cirkeln är sluten men…
tog jag upp all purjon? Nej, jag behövde inte denna eftersom jag odlat rätt många på Södra filialen också. De flesta fick stå kvar och några gick i blom. Purjolök är tvåårig men kan blomma redan första året om den blir stressad av torka. Lökblommor är verkligen jättefina och trevliga att ha lite överallt i trädgården. Övervintrande purjolökar brukar jag gräva upp och plantera ut i grupper lite här och där i skogsbrynet just för blomningen, men dessa stod ju redan fint.
I november andra året från stumplanteringen har purjon blommat över och stängeln fallit ihop mellan sparrisstammarna. Frö har lossnat och slagit rot och en del har till och med börjat växa i toppen på stängeln.
Med blomstängeln har hela purjon vissnat ner och istället har det kommit nya fräscha sidolökar i tjocklek mellan penna och lillfinger. Det som började som en ICA-purjo har nu blivit en perenn i Ätliga skogsbrynet. Lathet och tidsbrist ledde till kunskap om hur purjolök fungerar och hur tålig och lättodlad den faktiskt är.
Om du går in för att göra din purjo flerårig rekommenderar jag att börja med en härdig sort som ”Musselburgh” eller ”Carentan 3”. ICA:s okända sort tror jag inte är anpassad varken för zon 4 eller övervintring egentligen, men det var kul att experimentera och glöm inte odla stumpar!
flerårig purjolök, grönsaksnuttar, marktäcka, marktäckning, odla purjolök, odla snuttar, samla eget frö, ull
Carina
Det finns så många gamla sanningar som vi kan släppa och du ger så bra tips om hur det kan gå till. Det behöver inte vara mycket jag kan skörda därute på udda tid för att det ska kännas väldigt lyxigt.
Kram, Carina
Lillian
Det skal jammen jeg prøve også når jeg har brukt opp kålen min.
Marika
Hej Anette!
Alltid lika kul att läsa om dina odlingar och experiment.
Provar man inte så vet man inte heller.
Ha det gott /Marika
maggansblogg-maggan.blogspot.com
Vad trevligt att du delar med dig av dina test att odla det gör att man blir så inspirerad och gör egna försök.Ha det gott/Margareta
Lotta
Imorgon åker purjostumpen inte ner i komposten! Detta måste jag ju bara testa.
Ha en fin vecka /Lotta
Anni
Purjon vill gärna börja växa redan i kylens grönsakslåda om man lämnat en stump. Fantastisk växtkraft! När du skriver att sparris och purjo trivs tillsammans inser jag att jag kanske ska försöka med purjo i år. Det lär inte bli många i lådan, men det vore onekligen kul att få den perenn som din. Där kan den ju få stå kvar.
Tack för inspirationen!
Lena i Wales och Spanien
Du är enorm, inspirerar så mycket! Så mycket du kan och gör.
Vi köper ofta selleri och jag sätter den alltid i en mugg med vatten, så den håller sig bättre. Ska prova med att sätta den sista bilen i kruka.
Ha det bra!
Kristinas oas
Vilken växtkraft det är i grönsakerna ändå! Fascinerande! Jag lät purjo gå i blom förra sommaren och det var så vackert och de blommade så länge. Hade ingen aning om att de satte sidolökar, men insåg att något hänt när det kom ny blast där den gamla plantan stått… Ska bli spännande att följa i år. 🙂
Kram Kristina
Anki
Spännande och inspirerande! Måste nog testas!
Tack Anette!
Ha det gott!