Skip to main content

Göra små papperskrukor

Papperskrukor har många fördelar
Jag gillar papperskrukor. Främst använder jag dem till tomater, bönor, kronärtskockor dvs hyggligt stora frö som jag kan sätta ett och ett. De största fördelarna är att jag inte behöver ta bort pappret inför nästa plantering och alltså stör rötterna så lite som möjligt och att jag spar massor av disk. Jag gillar också att hålla på med naturliga material även om det skulle gå mycket snabbare att plantera allt i plastkrukor eller olika storlekar av pluggbrätten. Nu blir det ganska mycket plast i odlingssammanhang ändå. Det är ju ett praktiskt material, men jag snurrar ihop så många krukor jag bara kan.

Krukmakare av trä finns i olika storlekar. Jag använder den största till allt och pluggbrätten eftersom det jag sätter är ganska snabbväxande. Remsorna kommer från morgontidningen och klipper jag rakt över blir det två varv runt krukmakaren. Det håller ihop en månad ungefär.

 

I år hittade jag dessutom ett användningsområde för den här prylen som jag köpt på loppis. Det tog  ett bra tag innan jag förstod att den ursprungligen är gjord för att rensa bär i. Här har den mest använts som bricka till olika krukväxter, men nu kom jag på att sålla den gamla pelargonjorden som annars brukar hamna ute i en pallkrage för senare upparbetning.

Mager luftig jord, perfekt som sådjord. Gillar skarpt när kretsloppen blir så här tydliga och direkta.

 

2/3 planteringsjord i botten och 1/3 av den återanvända pelargonjorden överst. Vattna, så som vanligt, fast här vattnar jag med kokhett vatten för att ha ihjäl eventuella ägg från sorgmyggor i den återanvända jorden.  En genväg istället för att baka jorden i ugnen. Sen får jorden vila och svalna lite innan sådd.

 

Krukorna placeras i ett plasttråg. Här en stor godislåda som man kan få gratis i många butiker. Runda krukor utnyttjar utrymmet sämre än fyrkantiga, men dessa går att forma och trycka ihop så det inte blir slöseri med utrymme. Småkrukorna fungerar fungerar som en enhet och håller fukten bra tillsammans. Nu har plantorna dessutom fått namnstickor klippta ur mjölkförpackningar.

Efter ca fyra, max fem veckor brukar rötterna ha fyllt ut krukan fint och näringen är slut i det goda undre jordlagret. Dags för nästa storlek på krukan. (Blir så glad av Vilmas små blomknoppar).

 

 

Jag brukar använda en stor syltburk som mall. Tar man av locket får man dessutom bra grepp när man rullar. Det går åt tre blad från morgontidningen som jag lägger tillsammans och viker på längden, snurrar runt burken samtidigt som jag viker in i botten. Det blir ett solmönster som liknar kamerans bländaröppning. Sista fliken sticks under första viket. Viker ner överkanten en cm så blir det riktigt stadigt och bra. Man behöver inte oroa sig för om bottnen inte håller ihop. När det blir jord i krukan och pappret vått limmar det ihop sig automatisk.

Den här rymmer cirka 7 dl och näringen räcker 4-6 veckor. Vill man vänta ytterligare innan utplantering kan man förebygga med några näringskulor i botten eller näringsvattna efter hand.

 

förgro, krukmakare, odla tomater, papperskrukor, skola om