Skip to main content

Förbereda varmbänk

Att odla i varmbänk bygger på att hästgödsel tillsammans med halm alstrar värme vid nedbrytningen och detta kan man utnyttja för att skapa undervärme och starta odlingarna redan i slutet av februari när det är minusgrader utomhus.

Förra vintern tänkte jag att jag redan hade så mycket grönt i backar i växthuset att inget mer behövdes, så jag förberedde ingen varmbänk, men ångrade mig gruvligt i april när det plötsligt blev ett glapp och jag varken hade färskt mikrogrönt eller spirande rädisor. Det misstaget gör jag inte om.

Annat att tänka på är att lådan måste ha en viss storlek för att behålla värmen fram till våren kommer och det blir naturligt odlingsväder, alltså fyra till sex veckor, minst. En pallkrage räcker inte, hur den än isoleras.

 

Min fasta bänk ser inte så stor ut, men är 240 cm lång, 60 cm bred och cirka 80 cm djup. Djupet behövs för att få plats med 40 cm hästgödsel och halm och sen 20 cm jord att odla i. Kvar bli 20 cm luftutrymme till glaslocket för växterna att sträcka ut sig på. Bädden kommer att sjunka ihop ca 10 cm så de får ytterligare lite växtutrymme framåt våren.

Här kommer att få plats tillräckligt med babyleaves och rädisor för att täcka behovet tills det drar igång i de stora bäddarna.

Den här murade bänken tillkom för fem år sen när jag byggde växthuset och är även bra till att avhärda förgrodda plantor i, är fullmatad med energi efter gödselbäddarna och utmärkt för pumpor och squash som älskar värme. Dessutom är det väldigt behändigt att dumpa allt möjligt organiskt här som i en kompostlåda.

Innan denna lådan hade jag en dubbelt så stor djupbädd i trälåda, invändigt isolerad med byggfrigolit och löst lock klätt med plast. Fungerade bra, även om det var svårt att nå över hela lådan eftersom locket satt i gångjärn och således blockerade ena sidan.

Har man tillgång till små halmbalar fungerar de också bra att bygga med. Då lämnar man lika mycket utrymme i mitten som måtten på denna bänken och lägger ett löst genomskinligt lock ovanpå som kan vara gamla fönster eller enkel konstruktion med byggplast.

Nu förbereder jag lådan genom att använda kompostmaterialet i landen i trädgården, så den är tom i februari.

Jag har också räknat ut hur mycket jord det går åt för att täcka ytan med 20 cm: Djupet multiplicerat med måtten blir 20x240x60=288000 kubikcentimeter och det är lika med 288 liter.

 

Det är så här mycket!

För att inte behöva köpa denna jorden i vinter ställer jag undan hinkarna med begagnad tomatjord frostfritt.  En hink rymmer 20 liter, men innehåller nu ca 15 när tomatplantan är borta. 288/15= 19 hinkar.  Då vet jag också att det går åt minst dubbelt så mycket gödsel eftersom det lagret ska vara 40 cm när det är ihoppackat. Verkligen mycket mer än man skulle kunna tro.

Mer om varmbänk, steg för steg i tidigare inlägg. Sök på varmbänk.

 


Maj 2017. Vi har ätit av varmbänken i två månader och det börjar bli dags att låta hönsen få resten.

 

förberedelser, varbädd, varmbänk