Använda löven och kompostera i säck
Löv, löv, löv överallt! Ser du det som ett betungande påhäng och helst vill bli av med träden eller som en tillgång och start på nästa säsong?Jag väljer att jobba med naturen och välkomna löven som en bonus och jag har många träd, åtta äppelträd, en jättestor häggmispel, två körsbär, manchurisk valnöt, två rönnar, småträd, buskar och 40 meter häck.
Skippa tippen och använd i trädgården
Löven kommer trädgården tillgodo på olika sätt. När gräsmattan har ett lagom lager, men ändå att jag ser gräset får klippen finfördela och hjälpa maskarna på traven som inte är sena att dra ner bitarna där bakterier och svampar fortsätter finfödelandet och gör näringen tillgänglig för gräsrötterna. Mattan blir också luftad genom maskarnas gångar och vatten kan lättare komma ner.
Andra löv räfsas in i rabatter, under träd och hallonland som skyddande täcke för där jag bor i hjärtat av Småland har vi ofta barfrost och sällan skyddande snötäcke trots att jag är i odlingszon 4.
När odlingsbäddarna är rensade och laddade med näring för nästa säsong täcks även dessa för att skyddas från fröogräs som har en väldig förmåga att växa långt fram till jul och dessutom vakna tidigt på våren. Med lövtäcke slipper jag det lilla problemet. Naturen strävar alltid efter att fylla igen öppna ytor på det ena eller andra sättet.
Jordärtsskockor, strävsolros och korogi som har sin tillväxttid på senhösten och grävs upp efter hand hela vintern eller i alla fall så länge jorden är grävbar, tjänar verkligen på ett tjockt täcke som håller tjälen borta några extra veckor och förlänger skördeperioden.
Faktum är att alla mina egna löv inte brukar räcka till utan jag använder även grannens som har mest lönn.
Kompostera i säck
Det som inte går åt för tillfället komposterar jag i helt vanliga sopsäckar. Det blir lätthanterligt både när jag ska fylla säckarna och sen när komposten ska användas. Jag fyller så mycket jag orkar lyfta, men utan att packa för hårt. Det gäller att ha luftighet i påsen, fuktiga löv och gärna skicka med en skyffel jord, bokashi eller gammal kompost som starter. Det gör inget om småkvistar följer med. De kommer att bidra till luftigheten.
Sen sticker jag tio, tolv hål i påsen runt om för luftningen och knyter ihop, märker upp med årtal och säsong, höst eller vår. Det fungerar bra att göra hål i en vanlig såsticka av plast och skriva med blyerts. Man får tänka att den ska klara att sitta där ett tag. Den snabbaste komposteringen jag gjort gick på sex månader. Då var tydligen alla omständigheter optimala, men oftast tar det minst ett år innan löven omvandlats till svart härlig, väldoftande mull.
Säckarna förvaras i skuggan bakom uthuset. När det är dags att jordförbättra går jag till mitt lager och känner på säckarna. De som sjunkit ihop mest och är tyngst brukar vara klara att använda. Grova bitar får vara kvar, men om jag skulle vilja ha mer finkornig jord är det bara att sålla genom en trådback typ brödback av plast eller annat såll. Numera sållar jag nästa aldrig jord och kompost eftersom det finns en poäng med att ha lite grövre struktur som håller fukt och ger mikrolivet nåt att jobba med. Jag tycker dessutom det ser friskt och naturligt ut i rabatter och planteringar. I bäddar där man sätter ut förgrodda plantor fungerar också lite grövre struktur bra, men frösådda sängar behöver finare struktur.
Nån gång har löven sett lika dana ut efter ett halvår som när jag lade i dem. Den enkla förklaringen var att de varit snustorra när jag fyllde säcken, men det var ju enkelt att avhjälpa med en halv kanna vatten och en skopa jord för att rivstarta processen. Ett annat problem kan vara om man packar löven för hårt så att syret inte kommer till. Då får man istället en stor ensilerad lövkaka som förstås kan användas som marktäckning, men inte som kompost.
Alla löv går att kompostera, men ek och bok tar längre tid, upp till tre år. Jag har en lång ås med ekar som gränsar till tomten och drivor av eklöv. En mindre del kan få gå med i påsarna, men jämnast kompostering blir det om jag har eklöven för sig. Garvsyra från eklöv är inget problem.
Vårstädningen
Framåt vårkanten det mesta av de löv som täckt rabatter och bäddar vara nerbrutna, men en del städning blir det förstås ändå. Samma procedur som i höstas, ner med löv och skrafs i kompostsäckar som ställs på lagret. Ibland hämtar jag okomposterade säckar på sommaren för att använda som marktäckning istället för gräsklipp som har blivit en bristvara sen halva gräsmattan blivit äng.
Löven känns som en höstbonus. Det är kul att få till olika kretslopp i trädgård och odlingar. Devisen är att så lite som möjligt ska köpas och så lite avfall som möjligt ska lämna. Sen kan man ju fundera över vad som är avfall eller inte.
använda höstlöv, avfall återbäring, gödsla gräsmatta, kompostera i säck, kretslopp, lövkompost, markktäcka, säckkompost, vårstäda i trädgården
Kikki
Varför inte kompostera löven i kall-komposten tillsammans med annat komposterbart?
Anette
Det sparar arbete att kompostera klipp, blast och liknande direkt på de ställen som behöver jordförbättras, antingen i odlingslimpor/lasagner eller kompostdiken där löven också används som mellanlager, men resten är enklare att ha i säckar eftersom materialet endast behöver skyfflas en gång. En kallkompost behöver vändas/vädras och sen ska materialet skyfflas i kärra när det ska användas och sen lastas av. Onödigt arbete. I säck blir det ca 20 liter finastse jord som är enkel att lyfta upp i kärra och lägga var som helst. Helt grävfritt, tidsbesparande och säckarna åiteranvänds i flera år.
En del löv hamnar faktiskt i varmkomposterna som mellanlager till matavfall.
Jag tänker att var och en hittar det system som passar bäst för hur man bor och hur mycket organsikst material som ska tas om hand och lövkompost i säck är ett bra komplement inte minst för villaträdgården.
Carina Rundström
Så härligt att läsa om din lövkompost. Det låter så enkelt och du har beskrivit så inspirerande. Allt är ju egentligen självklart men vi vanliga tänker inte. Tack för att du lärde mig att tänka
Anette
Lycka till med dina komposter och jordfabriker!
Margareta Wikström
Tack för tipset.Ska ut direkt och testa.
Anette
Det kommer att bli kanonfin jord. Lycka till!
Kjell
Hej Anette.
Läste ditt inlägg och blev så inspirerad så nu jag krattat ihop 3 St 280 liters med lönn och asplöv i säckar och lagt jord i dom .
Ska bli spännande att se hur det funkar man behöver ju så mycket näringsrik jordförbättring varje år.
Har tyvärr också ekar på tomten men dom får ligga i långa limpor bakom huset utanför tomten det understa i dom högarna har legat i många år så tänker jag skulle kolla i dom vet att det är en jäkla massa mask i dom och använda det nu kanske.
Tack för ett bra inlägg.
Kjell
Anette
Roligt att kunna inspirera. Lycka till!